Çfarë është një CV e mirë? Ja 10 pikat tona për t’ju ndihmuar

CV-ja juaj mund të jetë thjesht bileta për t'ju futur në derë dhe për të siguruar një intervistë – por si e siguroni që CV-ja juaj të jetë e suksesshme? Ja 10 pikat tona për t’ju ndihmuar.

Kur vjen puna për të aplikuar për një punë të re, CV-ja juaj mund të jetë thjesht bileta për t'ju futur në derë dhe për të siguruar një intervistë – por si e siguroni që CV-ja juaj të jetë e suksesshme?

Procesi është i lehtë nëse e dini se si. Është rasti që të merrni të gjitha aftësitë dhe përvojën tuaj dhe t'i përshtatni ato me punën për të cilën po aplikoni. Po nëse nuk i plotësoni kriteret e duhura? Më poshtë kemi bashkuar disa këshillat për t'ju ndihmuar të filloni të krijoni një CV të suksesshme dhe të siguroni punën tuaj të parë (ose të ardhshme).

1. Vendosni bazat

Nuk ka asnjë mënyrë të drejtë ose të gabuar për të shkruar një CV, por ka disa seksione të zakonshme që duhet të mbuloni. Këto përfshijnë: informacione personale dhe të kontakte; arsimi dhe kualifikimet; historia e punës dhe/ose përvoja; aftësitë përkatëse për punën në fjalë; interesat personale, arritjet ose hobi; dhe disa referenca.

2. Prezantimi është kyç

Këshilla më e mirë nga ne në ditët e sotme digjitale është: dërgoni CV-të tuaja online.

Mbani mend gjithmonë pikën e nxehtë të CV-së: zona e sipërme dhe e mesme e faqes së parë është vendi ku syri i rekrutuesit do të bjerë natyrshëm, prandaj sigurohuni që të përfshini informacionin tuaj më të rëndësishëm atje.

3. Qëndroni në jo më shumë se dy faqe A4

Një CV e mirë është e qartë dhe konciz. Nuk do të keni nevojë për faqe dhe faqe të tëra - thjesht i mbani gjërat të shkurtra dhe të kuptueshme. Gjithashtu, punëdhënësit marrin dhjetëra CV gjatë gjithë kohës, kështu që nuk ka gjasa që ata të lexojnë secilën nga kopertinat. Shumica do të bëjnë një gjykim në lidhje me një CV brenda seksioneve, kështu që përmbajuni maksimumit dy faqe letre A4.

4. Kuptoni përshkrimin e punës

Të dhënat janë në aplikimin për punë, ndaj lexoni detajet nga fillimi në fund. Merrni shënime dhe krijoni pika, duke theksuar gjithçka që mund të plotësoni dhe të gjitha pjesët që nuk mundeni. Në fushat ku ju mungojnë, plotësoni boshllëqet duke përshtatur aftësitë që keni. Për shembull, nëse puna në fjalë kërkon dikë me përvojë në shitje, nuk ka asgjë që ju ndalon të përdorni ndonjë punë ambulanti që keni ndërmarrë – edhe nëse kjo ishte diçka për të ndihmuar në pagesën e faturave përmes universitetit.

5. Përshtasni CV-në sipas rolit

Kur të keni vendosur se çfarë përfshin puna dhe si mund të plotësoni secilën kërkesë, krijoni një CV posaçërisht për atë rol. Mos harroni, nuk ka gjë të tillë si një CV e përgjithshme. Çdo CV që i dërgoni një punonjësi të mundshëm duhet t'i përshtatet atij roli, kështu që mos u bëni dembelë dhe shpresoni që një CV e përgjithshme do të funksionojë sepse nuk do të funksionojë.

Krijoni një CV unike për çdo punë për të cilën aplikoni. Nuk është e nevojshme ta rishkruani të gjithën, thjesht përshtatni detajet në mënyrë që ato të jenë relevante.

6. Shfytëzoni maksimalisht nga aftësitë

Nën seksionin e aftësive të CV-së tuaj, mos harroni të përmendni aftësitë kryesore që mund t'ju ndihmojnë të dalloheni nga turma. Këto mund të përfshijnë: aftësitë e komunikimit; aftesi kompjuterike; pune ne skuader; zgjidhjen e problemeve apo edhe të folurit e një gjuhe të huaj. Aftësitë mund të dalin nga vendet më të pamundshme, kështu që me të vërtetë mendoni se çfarë keni bërë për të rritur aftësitë tuaja.

7. Shfytëzoni sa më shumë nga hobet

Nën interesat, theksoni gjërat që nxjerrin në pah aftësitë që keni fituar dhe punëdhënësit që kërkojnë. Përshkruani çdo shembull të pozicioneve të përgjegjësisë, punës në një ekip ose çdo gjë që tregon se mund të përdorni iniciativën tuaj. Për shembull, nëse drejtonit gazetën e universitetit tuaj ose nëse keni filluar një ekip futbolli të ligës së fundjavës që u bë një sukses. Mos përfshini interesa pasive si shikimi i televizorit, hobi të vetmuar që mund të perceptohen se ju mungojnë aftësitë e njerëzve. Bëjeni veten të tingëllojë vërtet interesant.

8. Shfrytëzoni sa më shumë përvojën

Përdorni gjuhë të sigurt dhe pozitive nën seksionet e historisë së punës dhe përvojës. Përpiquni t'i lidhni aftësitë që keni mësuar me rolin e punës për të cilin po aplikoni.

Përpiquni me të vërtetë të përfshini aftësitë dhe përvojën e vlefshme që keni fituar nga pozicionet e mëparshme të punës, edhe nëse thjesht keni punuar në një restorant; çdo gjë e vogël ju ndihmon.

9. Përfshini referencat

Referencat duhet të jenë nga dikush që ju ka punësuar në të kaluarën dhe mund të garantojë për aftësitë dhe përvojën tuaj. Nëse nuk keni punuar kurrë më parë, jeni në rregull të përdorni një mësues si referent. Mundohuni të përfshini dy nëse mundeni.

10. Mbajeni CV-në tuaj të përditësuar

Është thelbësore të rishikoni CV-në tuaj në baza të rregullta dhe të shtoni çdo aftësi ose përvojë të re që ju mungon.