Fatura të larta të energjisë pa ditur përse? Ja arsyet dhe disa këshilla nga AILend

Kursimi i energjisë elektrike në shtëpi është i mundur. Këtu po përmendim një sëri zakonesh të mira për t'i futur në jetën tonë të përditshme në mënyrë që të arrijmë kursime të konsiderueshme të energjisë.

Kursimi i energjisë elektrike në shtëpi është i mundur. Ka disa gjëra të vogla që të gjithë duhet të kenë parasysh për të shmangur tepricat. Pajisjet elektronike përbëjnë një pjesë të konsiderueshme të kostos së energjisë: vetëm frigoriferi përfaqëson një shumë të vështirë për t'u shkallëzuar, zakonisht rreth 25% të faturës së energjisë elektrike. Në fakt, nëse nga njëra anë kompanitë propozojnë produkte të reja që janë më pak të kushtueshme për sa i përket konsumit të energjisë, nga ana tjetër përdorimi i pajisjeve vazhdon të rritet dhe nëse nuk përdoren siç duhet ato do të rrisin kostot e faturave.

Këtu po përmendim një sëri zakonesh të mira për t'i futur në jetën tonë të përditshme në mënyrë që të arrijmë kursime të konsiderueshme të energjisë.

Shkëputni prizat dhe mos i lini gjithë pajisjet elektronike në gatishmëri

A e dinit se një pajisje konsumon energji edhe kur është e lidhur në gatishmëri me rrjetin elektrik (pra, edhe pa u përdorur)? Pa e kuptuar jemi ne që përcaktojmë shtesat në fund të muajit dhe mund t’i shmangim duke hequr nga prizat këto pajisje!

Shumica e familjeve kanë më shumë se një duzinë pajisje elektronike dhe shkëputja e të gjithave veç e veç mund të jetë paksa e dhimbshme. Një truk për të fituar kohë mund të jetë grupimi i pajisjeve me një rrip të energjisë në mënyrë që t'i çaktivizoni ato në mënyrë kolektive. Për shembull: kombinoni kompjuterin, ekranin dhe ruterin WiFi. Fikja e prizave të shumta do të kushtojë vetëm disa sekonda në ditë dhe do të kursejë shumë energji në vit në faturën tuaj të energjisë elektrike!

Zgjedhja e kohës së përdorimit të energjisë elektrike

Për shembull: kur duhet përdorur lavatriçja për të kursyer energjinë elektrike? Kjo është një pyetje për të cilën shumë prej nesh tashmë e kanë një përgjigje të saktë: në mbrëmje, sepse është një nga brezat më të lirë të kostos së energjisë. Nëse aktivizoni një tarifë dy ose tre orë të energjisë elektrike, për të minimizuar kostot, do të jetë e nevojshme të përdorni pajisje që përfshijnë konsum më të madh të energjisë në periudhat më të lira kohore që përkojnë me orët e mbrëmjes dhe festat.

Përdorni mirë kondicionerin

Veçanërisht në periudhat e nxehta të vitit, është e vështirë të heqësh dorë nga ajëri i kondicionuar. Megjithatë, është e rëndësishme të mbani mend që ta ndizni vetëm kur të gjitha dritaret janë të mbyllura (në mënyrë që të mos shpërndahet freskia) dhe të preferoni gjithmonë mënyrën e dehumidifikuesit, më respektues ndaj botës ku jetojmë dhe xhepave tanë.

Gjithashtu, mos harroni të fikni gjithmonë kondicionerin kur nuk jeni në shtëpi. Në fakt, efekti i ajrit të kondicionuar është pothuajse i menjëhershëm, duke e lënë atë të ndezur kur nuk nevojitet është thjesht një humbje energjie.

Zëvendësoni llambat e vjetra me ato me konsum të ulët

Fikja e dritave nuk është e vetmja zgjidhje për të ulur koston e faturave. Një nga strategjitë më të thjeshta për t’u zbatuar është planifikimi i ndriçimit elektrik. Ndriçimi artificial përfaqëson, në fakt, rreth 10-15% të kostove të energjisë së brendshme. Si fillim, mund të bëni një ndryshim shumë efektiv me një investim të ulët: zëvendësimin e llambave tradicionale inkandeshente ose halogjene me lloje të reja të llambave të kursimit të energjisë, siç janë pajisjet LED, të cilat konsumojnë shumë më pak energji. Në fakt, në modelet e vjetra vetëm 10-15% e energjisë elektrike të konsumuar kthehet në dritë, pjesa tjetër shndërrohet në nxehtësi.

Me përdorimin e llambave LED ju keni garancinë e të njëjtit intensitet ndriçimi, por mund të kurseni deri në 90% të energjisë elektrike. Për më tepër, pajisjet LED kanë një jetëgjatësi më të lartë se llambat inkandeshente.

Blini pajisje të reja (veçanërisht nëse tuajat kanë më tepër se 10 vite përdorim)

Një frigorifer apo lavatriçe e vjetër mund të harxhojë një mal me para për shkak të eficencës së ulët si pasojë e konsumimit të pjesëve, vjetërsisë së tyre, izolimit të keq dhe të funksioneve të tjera të parregullta. Blerja e pajisjeve të reja mund të jetë një lëvizje e shtrenjtë, por do t’ju kursente energji në një kohë afatgjatë. Në fakt, modelet e reja mund të përdorin gjysmën e elektricitetit dhe ujit krahasuar me modelet e vjetra, duke ju bërë të kurseni para.

Mësoni të lexoni mire faturën

Leximi i faturës së energjisë elektrike me shumë mundësi nuk është një nga aktivitetet më të kënaqshme që mund të mendohen. Përtej treguesit të çmimit, megjithatë, ky document përmban informacione të tjera të dobishme.

Në faqet e para përfshihen shpesh treguesit kryesorë të kontratës. Nuk do të ishte e nevojshme të mësoheshin përmendësh të gjithë zërat ndër faqe: por, njohuria e linjave të përgjithshme dhe kuptimi i tyre mund t’ju ndihmojë të kuptoni si ndërtohet shuma totale që në fund duhet të paguani.