Gati për shtëpi të re? Ndalo pak! Ka disa procese ideale përpara dhe pas blerjes

Në njërin nga artikujt tanë të mëparshëm listuam disa pyetje për të ndihmuar këdo që kërkon shtëpinë e tij të parë. Disa këshilla mund t’i nevojiten edhe kujtdo që po blen jo si fillestar. Dhe blerja nuk është përfundimi.

Në njërin nga artikujt e mëparshëm ("Hera e parë që blen një shtëpi? Ja disa pyetje për të të ndihmuar") listuam disa pyetje për të ndihmuar këdo që kërkon shtëpinë e tij të parë.

Megjithatë, disa këshilla mund t’i nevojiten edhe kujtdo që po blen jo si fillestar: sado që disa nga proceset mund të duken të lehta, ka gjithmonë vend për përmirësim. Fundja, flitet për një hap të madh. Dhe mos harroni: blerja nuk është përfundimi.

Procesi i blerjes

Tani që keni vendosur të hidhni hapin, le të shqyrtojmë si fillim se çfarë mund të prisni nga vetë procesi i blerjes së shtëpisë.

Gjeni një shtëpi

Kur të jeni duke blerë seriozisht, mos hyni në një shtëpi pa pasur një agjent (ose të paktën duke u përgatitur për të dhënë emrin e dikujt me të cilin supozohet se jeni duke punuar). Mund të shikoni se si mund të mos funksionojë në interesin tuaj më të mirë të filloni të merreni me një agjent shitës përpara se të kontaktoni një tuajin.

Paraaprovimet dhe zgjedhja e huadhënësve

Mos u lidhni nga besnikëria ndaj institucionit tuaj aktual financiar kur kërkoni një miratim paraprak ose për një hipotekë: kërkoni rrotull, edhe nëse kualifikoheni vetëm për një lloj kredie. Tarifat mund të jenë çuditërisht të ndryshme. Ne në AiLend merremi pikërisht me thjeshtësimin e marrjes së kredisë: hyni në faqen tonë (ailend.io) dhe bëni aplikimin në më pak se 90 sekonda për të kuptuar mundësitë tuaja për kredi.

Pasi të keni vendosur për një huadhënës dhe të keni aplikuar, huadhënësi do të verifikojë të gjithë informacionin financiar të dhënë (kontrollimin e rezultateve të kreditit, verifikimin e informacionit të punësimit etj.).

Huadhënësi mund të para-aprovojë huamarrësin për një shumë të caktuar. Kini parasysh se edhe nëse jeni miratuar paraprakisht për një hipotekë, kredia juaj mund të bjerë në minutën e fundit nëse bëni diçka për të ndryshuar rezultatin tuaj të kreditit, si për shembull financimi i një blerje makine.

Bëni një ofertë

Keni gjetur një shtëpi që është e duhura për ju? Tani është koha për të bërë një ofertë. Agjenti juaj i pasurive të paluajtshme mund të jetë një burim i jashtëzakonshëm në këtë fazë, duke ju ofruar informacione të krahasueshme mbi shitjet dhe çdo inteligjencë rreth shitësve që mund të kenë marrë nga agjenti shitës (si nëse ata kanë gjetur tashmë një vend të ri dhe janë më shumë të motivuar për të shitur).

Bëni inspektimin e shtëpisë

Edhe nëse shtëpia që planifikoni të bleni duket të jetë e përsosur, nuk ka zëvendësim si në rastin e një profesionisti të trajnuar që të bëjë një inspektim shtëpie të pronës për cilësinë, sigurinë dhe gjendjen e përgjithshme të shtëpisë tuaj të re të mundshme. Nuk do të dëshironit të ngeceni me një gropë parash ose me dhimbjen e kokës për të kryer shumë riparime të papritura. Nëse inspektimi i shtëpisë zbulon defekte serioze që shitësi nuk i ka zbuluar, atëherë në përgjithësi do të jeni në gjendje të anuloni ofertën tuaj dhe të ktheni depozitën. Përndryshe, mund të negocioni që shitësi të bëjë riparimet ose të ulte çmimin e shitjes.

Bëni mbylljen. Ose lëvizni

Nëse jeni në gjendje të arrini një marrëveshje me shitësin (ose më mirë akoma, nëse inspektimi nuk zbuloi ndonjë problem të rëndësishëm) atëherë duhet të jeni gati për mbylljen. Mbyllja në thelb përfshin nënshkrimin e një ton dokumentesh në një periudhë shumë të shkurtër kohore, ndërkohë që lutet që asgjë të mos bjerë në minutën e fundit. Në atë rast, mund të lëvizni dhe të kërkoni diçka tjeter.

Urime, pronar i ri! Po tani?

Keni nënshkruar letrat dhe keni paguar lëvizësit, dhe vendi i ri ka filluar të ndihet si shtëpi. Loja ka përfunduar, apo jo? Ende jo. Kostot e pronësisë së shtëpisë shtrihen përtej pagesave paraprake dhe pagesave mujore të hipotekës. Le të shqyrtojmë tani disa këshilla përfundimtare për ta bërë jetën si një pronar i ri shtëpie më argëtuese dhe të sigurt.

Vazhdoni të kurseni

Me pronësinë e shtëpisë vijnë shpenzime të mëdha të papritura, të tilla si zëvendësimi i çatisë ose marrja e një ngrohës uji të ri. Filloni një fond urgjence për shtëpinë tuaj, në mënyrë që të mos mbeteni të befasuar kur këto kosto lindin në mënyrë të pashmangshme.

Kryeni mirëmbajtje të rregullt

Me shumën e madhe të parave që po vendosni në shtëpinë tuaj, do të dëshironi të siguroheni që të kujdeseni mirë për të. Mirëmbajtja e rregullt mund të ulë kostot tuaja të riparimit duke lejuar që problemet të zgjidhen kur ato janë të vogla dhe të menaxhueshme.

Injoroni tregun e banesave

Nuk ka rëndësi se sa vlen shtëpia juaj në çdo moment të caktuar, përveç momentit kur e shisni atë. Të jeni në gjendje të zgjidhni kur e shisni shtëpinë tuaj, në vend që të detyroheni ta shisni atë për shkak të zhvendosjes së punës ose shqetësimit financiar, do të jetë përcaktuesi më i madh nëse do të shihni një fitim solid nga investimi juaj.