Hera e parë që blen një shtëpi? Ja disa pyetje për të të ndihmuar

Blerja e një shtëpie mund të jetë sfiduese për dikë që e ka për here të parë. Ka kaq shumë hapa, detyra dhe kërkesa. Ja një përmbledhje e asaj që duhet të keni parasysh përpara se të blini. Ne në AiLend mund të ndihmojmë.

Blerja e një shtëpie mund të jetë sfiduese për dikë që e ka për herë të parë. Në fund të fundit, ka kaq shumë hapa, detyra dhe kërkesa, dhe ti mund të jesh i shqetësuar për të bërë një gabim të shtrenjtë. Por, blerësit për herë të parë gëzojnë disa avantazhe të veçanta të krijuara për të inkurajuar hyrjet e reja në tregun e pasurive të paluajtshme.

Për të çmitizuar procesin, që të përfitosh sa më shumë nga blerja jote, këtu është një përmbledhje e asaj që duhet të kesh parasysh përpara se të blesh dhe çfarë mund të prisësh nga vetë procesi i blerjes.

Disa pyetje për t’u marrë në konsideratë përpara blerjes 🤔

Hapi yt i parë është të përcaktosh se cilat janë qëllimet e tua afatgjata dhe si përshtatet pronësia e shtëpisë me ato qëllime. Ndoshta thjesht po kërkon t'i transformoni të gjitha ato pagesa “të humbura” të qirasë në pagesa hipotekore që të japin diçka të prekshme: kapital. Ose ndoshta e shikon pronësinë e shtëpisë si një shenjë pavarësie dhe kënaqesh me idenë e të qenit pronari i vetes tënde. Gjithashtu, blerja e një shtëpie mund të jetë një investim i mirë. Këtu janë disa pyetje për t'u marrë parasysh:

1. Si është shëndeti im financiar?

Blerja e një shtëpie mund të jetë vendimi më i madh financiar që do të marrësh ndonjëherë, kështu që përpara se të hedhësh një hap sado të vogël, duhet të sigurohesh që financat e tua janë të qëndrueshme.

Përdorimi i një kalkulatori të përballueshmërisë së shtëpisë (e kemi një në AiLend) mund të të ndihmojë të përcaktosh buxhetin tënd duke marrë parasysh të ardhurat, borxhet, vendndodhjen dhe shumën e paradhënies (më shumë për pagesat paraprake në një moment). Do të jesh në gjendje të shikosh se si mund të shtohen pagesat e tua mujore të hipotekës dhe si mund të duken financat tua si pronar/e shtëpie.

Kjo mund të jetë e rëndësishme për të mbajtur ambiciet e tua në tokë. Mund të jesh në gjendje të kualifikohesh për një hipotekë të konsiderueshme, por kjo nuk do të thotë që në të vërtetë dëshiron të angazhosh atë pjesë të buxhetit për strehim.

2. Cili është plani im për paradhënien?

Kur të kesh vendosur se çfarë mund të përballosh, mund të kuptosh se sa dëshiron të kursesh për një paradhënie. Megjithëse 20% paradhënie dikur ishte normë, shumë pronarë shtëpish zgjedhin të paguajnë më pak. Një parapagim më i vogël kërkon më pak para, por do të thotë që do të të duhet të paguash sigurimin e hipotekës dhe më shumë para më pas.

3. Çfarë kam në listën time të dëshirave?

Do të ketë disa hapa argëtues! Dhe krijimi i një liste të gjërave të domosdoshme dhe të bukura për shtëpinë tënde është padyshim një prej tyre. Pavarësisht nëse je duke kërkuar për një shtëpi fillestare ose diku ku mund të imagjinosh të jetosh për vitet në vijim, ka shumë detaje të vogla.

4. Si mund të marr miratimin për një hipotekë?

Përpara se të fillosh blerjet, është e rëndësishme të kesh një ide se sa do të të japë një huadhënës për të blerë shtëpinë tënde të parë. Mund të mendosh se mund të përballosh një shtëpi të një vlere të dëshiruar, por duhet të bazohesh në faktorë të tillë si sa borxhe të tjera ke, të ardhurat e tua mujore dhe sa kohë ke në punën tënde aktuale. Për më tepër, shumë agjentë të pasurive të paluajtshme nuk do të kalojnë kohë me klientët që nuk kanë sqaruar se sa mund të përballojnë të shpenzojnë.

5. Çfarë shtëpie mund të përballoj?

Ndonjëherë një bankë do të të japë një kredi për më shumë sesa dëshironi të paguash. Vetëm për shkak se një bankë thotë se do të të japë një shumë nuk do të thotë që duhet të marrësh kaq shumë hua. Shumë blerës për herë të parë e bëjnë këtë gabim dhe përfundojnë “të varfër në shtëpi” pasi bëjnë pagesën mujore të hipotekës për të mbuluar kosto të tjera, si veshje, shërbime komunale, pushime, argëtim apo edhe ushqim.

Për të vendosur se sa e madhe është shuma e kredisë, duhet të shikosh koston totale të shtëpisë, jo vetëm pagesën mujore. Për këtë mund të ndihmojmë edhe ne në AiLend: detyra jonë është të referojmë kredi dhe të bëjmë sa më të lehtë procesin e kredimarrjes pa qenë nevoja që klienti të drejtohet në degën e bankës.

Merr parasysh sa të larta janë taksat e pronës në lagjen tënde të zgjedhur, sa do të kushtojë sigurimi i pronarëve të shtëpisë, sa shpenzime parashikohen për të mirëmbajtur ose përmirësuar shtëpinë dhe sa do të jenë kostot e tua të mbylljes. Blerja e një shtëpie me një buxhet më të vogël nga sa është aprovuar jo vetëm që do ta bëjë jetën tënde financiare më fleksibël, por gjithashtu mund të të ndihmojë në tregun e sotëm të nxehtë të banesave.

6. Kush do të më udhëheqë gjatë procesit të blerjes?

Një agjent imobiliar do të të ndihmonte të gjeje shtëpitë që plotësojnë nevojat e tua dhe janë në diapazonin tënd të çmimeve. Pasi të kesh zgjedhur një shtëpi për të blerë, këta profesionistë mund të ndihmojnë në negocimin e të gjithë procesit të blerjes, duke përfshirë bërjen e një oferte, marrjen e një kredie dhe plotësimin e dokumenteve. Ekspertiza e mirë e një agjenti të pasurive të paluajtshme mund të të mbrojë nga çdo grackë që mund të hasësh gjatë procesit. Shumica e agjentëve marrin një komision, të paguar nga të ardhurat e shitësit.

7. Pse më duhet t�� blej polisën e sigurimit të pronarëve të shtëpive?

Mund të duket pak e çuditshme të bësh një polisë sigurimi për një shtëpi që nuk e zotëron ende, por shumica e huadhënësve e bëjnë sigurimin e pronarëve të shtëpive një kusht për t'ju dhënë një hipotekë. Do të dëshiroje mbulim të mjaftueshëm për të zëvendësuar plotësisht shtëpinë (e cila mund të mos jetë e njëjtë me çmimin tënd të blerjes ose vlerën e vlerësuar) dhe zakonisht polisa duhet të hyjë në fuqi në datën e mbylljes.